Prof. Dr. Mustafa ÖZKAN
Yeni Nesil Hidrojel Tedavisi
28Ağu
Yeni Nesil Hidrojel Tedavisi
HİDROJEL NEDİR?
Hidrojel, doku hasarlarından kaynaklanan ağrıların hafifletilmesi ve doku iyileşmesinin desteklenmesinde kullanılan bir maddedir. Bu jel, vücut biyolojisiyle uyumlu olması sayesinde steril bir formda diz ekleminde kullanılabilmektedir; içeriğinin %97,5'i steril su ve %2,5'i poliakrilamid (PAAG) adlı bir bileşenden oluşmaktadır.
Poliakrilamid, hidrojelin bozulmasını önler, böylelikle hidrojel vücut tarafından emilemez veya parçalanamaz.
Diz eklemi, özel bir ince zar olan sinovyum tarafından kaplanmıştır ve bu zar, küçük sinovyal hücrelerden meydana gelir. Sinovyal zar, eklemdeki doğal yağlayıcı sıvının üretiminden sorumludur. Bu sıvı, eklem hareketlerinin kolaylıkla gerçekleştirilmesine katkı sağlar. Herhangi bir sorun ortaya çıktığında, sinovyal zarın iltihaplanması, yani sinovit, gelişebilir.
Hidrojel enjeksiyonu da diz eklem boşluğuna enjekte edilir ve sinovyal dokuyla uyum sağlayarak sinovyal zarın kalınlaşmasına destek olur.
Böylelikle daha stabil ve uzun ömürlü bir sinovyal tabaka oluşturur, bu da sinovitin azalmasına katkıda bulunur. Hidrojel, sinovyal zara yapıştıktan sonra birkaç hafta içinde komşu eklem kapsülüne entegre olmaya başlar ve destekleyici bir yastık gibi davranarak eklemde yük taşınmasına da yardımcı olur. Ayrıca, hidrojel, eklem kapsülünü güçlendirir ve daha elastik hale getirebilir.
UYGULANMA YÖNTEMİ
Hidrojel enjeksiyonu, steril koşullar altında klinik bir ortamda gerçekleştirilen bir prosedürdür. Hidrojel, diz ekleminin içine iğne aracılığıyla enjekte edilerek uygulanır. İşlem sırasında oluşabilecek ağrıları azaltmak için bazen hafif bir lokal anestezik (soğutucu sprey vb.) kullanılabilir.
Hidrojel enjeksiyonu, tek seferlik bir uygulamadır; bu nedenle periyodik aralıklarla tekrarlanma ihtiyacı ortadan kalkar.
HİDROJEL ENJEKSİYONU SONRASI
Enjeksiyondan sonra, inflamasyon ve alevlenme riskini en aza indirmek için yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Koşu veya uzun mesafe yürüyüş gibi dizin aktif olarak kullanıldığı egzersizler yapılmamalıdır.
Enjeksiyonun faydası genellikle uygulamadan 4 - 6 hafta sonra fark edilmeye başlar. Hidrojel iğnesinin tam etkisinin gözlemlenmesi ise genellikle 12 haftaya kadar sürebilir. Hidrojel, vücut tarafından parçalanmadığı için, ağrılarının hafiflemesinde daha uzun süreli bir etki bırakır.Enjeksiyonun ardından her hasta için özelleştirilmiş bir egzersiz programı verilir ve ek tedaviler konusunda rehberlik sağlanır. Çünkü diz artrozunda (kireçlenme) bütünsel bir yaklaşım benimsenir ve çeşitli tedavi yöntemleri bir arada kullanılmalıdır.
KİMLERE UYGULANMAZ ?
Hidrojel enjeksiyonu, birçok hastaya fayda sağlasa da herkes için uygun olmayabilir. Aşağıdaki durumları yaşayan kişiler, hidrojel enjeksiyonu tedavisine başvurmamalıdır:
● Diz içinde veya ciltte mevcut enfeksiyonu olan kişiler.
● Son 6 ay içinde diz artroskopi ameliyatı geçirenler.
● Diz protezi veya implantı olan kişiler.
● Yakın zamanda hyaluronik asit enjeksiyonu yaptıranlar.
● Eklemleri etkileyebilecek belirli sağlık sorunlarına sahip kişiler.
Bu ve benzeri durumları yaşayan kişiler, uzman hekimlere danışarak kendilerine uygun diğer tedavi seçenekleri hakkında bilgi almalıdırlar.
DİZ ARTROZUNDA (KİREÇLENMESİNDE) HİDROJEL TEDAVİSİ ETKİLİ MİDİR?
Diz artrozu (kireçlenme) tedavisi için yapılan araştırmalar, cerrahi olmayan yöntemlere olan ilgiyi artırmaktadır. Hekimler ve hastalar, cerrahi olmayan çözümlere umut bağlasa da, hastalık ilerledikçe cerrahi gerekebilir. Hidrojel diz içi enjeksiyonu, son yıllarda popülerlik kazanmış ve diz artrozu (kireçlenme) tedavisinde cerrahi olmadan iyileştirici etki gösterdiği iddia edilmiştir.
Yapılan araştırmalar ve klinik deneyimler, hidrojel tedavisinin bazı hastalarda ağrıyı azaltma ve eklem fonksiyonunu iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen verilere göre, bu olumlu etkilerin üç yıla kadar devam edebildiği belirlenmiştir. Ancak, beş ve on yıllık takip çalışmaları hala devam etmektedir.
Hidrojel tedavisinin potansiyel faydaları umut verici olsa da, uzun vadeli etkileri, yan etkileri ve genel etkinliği hakkında daha fazla veri ve detaylı araştırmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca, hidrojel tedavisinin her hastada aynı etkinliği göstermeyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bazı durumlarda cerrahi müdahaleyi erteleme potansiyeline sahip olabilir, ancak bunu tamamen ortadan kaldırmaz.
Hidrojel tedavisinin bazı sınırlılıkları ve dezavantajları mevcuttur. Yüksek maliyeti ve belirli hastalarda yan etki riski, tedaviye ulaşımı kısıtlayabilir ve bazı hastalar için ekonomik zorluklar yaratabilir.
Sonuç olarak, diz kireçlenmesinin tedavisinde tek bir çözüm olmadığı unutulmamalıdır. Hidrojel tedavisi belirli durumlarda etkili bir seçenek olabilir, ancak en uygun tedavi yöntemi, hastanın durumu, semptomları ve doktor önerilerine göre belirlenmelidir. Size en uygun ve etkili tedavi hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hidrojel tedavisi, sıvı diz protezi gibi bir seçenek olarak değil, belirli durumlarda uygun hasta grupları için düşünülen bir tedavi yaklaşımıdır.
Son Gönderiler
What is a frozen shoulder?
27.3.2024
Subakromiyal impingement Sendromu (SIS)
6.12.2023